O2c

Hvordan måle overflatespenningen

Overflatespenning er et vitenskapelig begrep som beskriver evnen til overflaten av en væske for å holde eller å være festet til en annen væske, eller til en annen overflate. Dette kan kalles overflate fysikk. Vi kan ikke være klar, men overflatespenning kan ses i vårt daglige liv. Noen eksempler på overflatespenning er objekter som flyter på vann, olje og vann separasjon, perler av vann på forskjellige overflater og mer. Folk noen ganger refererer til dette som glassflaten. Vann spenning er en egenskap som kan måles. Det er flere måter hvordan å måle overflatespenningen.

Her er noen teknikker som brukes i måling overflatespenning:

Hvordan måle overflatespenningen. Anheng slipp.
Hvordan måle overflatespenningen. Anheng slipp.

  1. Anheng slipp. En metode for å måle overflatespenningen er anheng slipp. For denne metoden blir overflatespenningen beregnet basert på formen av en dråpe vann. En nål brukes. Væsken blir så injisert inn i nålen inntil en dråpe danner på tuppen. En tensionmeter kan også brukes med denne metoden. Hvis en tensionmeter skal brukes, må det følge med en spesiell datamaskin og programvare.
  2. DuNouy-Padday. For denne fremgangsmåten er en stang som brukes for måling av overflatespenningen. Dette tynne stang er dyppet inn i væsken. Menisken blir så målt. Ifølge studier, produserer denne metoden de mest nøyaktige resultater ved måling av overflatespenning.
  3. Wilhelmy plate. For Wilhelmy plate metoden, er en tynn plate som brukes. Denne platen er omhyggelig plassert nedover på overflaten av væsken. Den nedadgående kraft av platen blir deretter målt. Å få overflatespenning, er kraften av platen delt på måling av omkretsen av platen som ble dyppet på væsken. For denne fremgangsmåten, må det være sørget for at platen er helt hviler på overflaten før den kraft eller kontakt vinkelmåling måles. Dette er for å sikre at kontakten vinkelen er null.
  4. Spinning slipp. Denne metoden brukes når mengden overflatespenningen er svært lav. Et tynt rør brukes for dette. En væske er plassert inne i tynne rør, som inneholder en annen væske. Lydslangen blir deretter spunnet ved høye hastigheter. Overflatespenningen blir deretter beregnet på grunnlag av dreiehastigheten og formen av væsken når den faller utenfor røret.
  5. Jaeger metode. Dette er også kjent som den blæretrykk metoden. For dette er et rør satt inn i væsken. Som luften strømmer gjennom røret, blir bobler dannet i væsken. Trykket av hver boble som unnslipper røret blir deretter målt for å bestemme overflatespenningen.

Dette er de forskjellige metoder på hvordan du kan måle overflatespenningen. For å gjøre disse metodene, må du gjøre bruk av spesielle instrumenter som er laget utelukkende i den hensikt å måle overflatespenningen. En produsent av slike instrumenter er Kibron Inc. Kibron er et selskap som spesialiserer seg i etableringen av ulike typer utstyr som brukes i kjemi og andre vitenskaper. Du kan besøke selskapets offisielle hjemmeside kibron.com å se deres utvalg av apparater.