O2c

Hvordan gjøre et barometer

Atmosfærisk trykk eller det trykk som utøves av vekten av luften over jordoverflaten måles ved et barometer. En barometer bruker kvikksølv, luft eller vann for å måle lufttrykket. Sin oppfinnelse i midten sekstende århundre ble kreditert Evangelista Torricelli. En kvikksølv barometer består av et glassrør om trettitre inches lang fylt med kvikksølv. Dette røret er invertert i et kammer som er også fylt med kvikksølv. En aneroid barometer derimot bruker et forseglet kammer med en peker. Det er mulig å foreta en aneroid barometer bruke ting du har på kjøkkenet ditt. Nedenfor finner du fremgangsmåten på hvordan du lager din egen barometer.

  • Få en glasskrukke, en knebøy runde kan, som en katt mat kan eller en kopp med bred munn. Du trenger også vann (valgfritt), en åtte til ni tommer lang bambus spyd, en tolv-tommers runde ballong, strikker, lim, tape og saks, et stykke papp og markører.
  • Hvis beholderen, kan eller krukke er lys og kan velte ned når skewer er festet til den, plasserer litt vann inn i beholderen for å gjøre det stødigere. Hvis glasset er stabilt og tungt er det ikke nødvendig å tilsette vann.
  • Kutt avsmalning enden av ballongen, litt over den tynne og lange delen av ballongen. Strekk vide delen av ballongen over glasset. Kanten av ballongen skal nå omtrent halvveis ned på siden av glasset. Hopp over en gummistrikk eller to over på siden av glasset og pakk det tett rundt slik at ballongen ikke vil bli utgitt når trykket bygger seg opp, og for å hindre at luft kommer inn i glasset.
  • Place lim på den butte ende av bambus spyd. Plasser dette på midten av ballongen, som er over koppen. Skru det fast med tape til limet er helt tørt.
  • Mens du venter på limet tørke, kan du forberede måle del av barometeret. Kutt kartong til cirka fem inches bred og sju inches lang. Hvis du bruker en trykt papp dekke den med hvitt bond-papir.
  • Plasser glasset på en teller i nærheten av en vegg og plasser papp på veggen. Spisse enden av bambus spyd skal peke til papp. Beveg papp litt oppover slik at dens øverste halvdel er utenfor høyden av krukken. Tape papp måleren til veggen. Markere stedet der pekeren er plassert. Ta en titt på været utenfor og merk det på kortet ved merket at du har gjort.
  • Sjekk din hjemmelagde barometer daglig. Hvis pekeren er over den første mark, betyr det at trykket stiger. Det pekeren er under mark din, er trykket går ned. Du kan plassere en liten notatbok ved siden barometer for å lage en oversikt over målingene. Du kan også plassere merkene på papp måleren til å indikere betydelig press bygge opp eller ned.


Hvordan gjøre et barometer. Få en glasskrukke, en knebøy runde kan, som en katt mat kan eller en kopp med bred munn.
Hvordan gjøre et barometer. Få en glasskrukke, en knebøy runde kan, som en katt mat kan eller en kopp med bred munn.

Lære å lese barometeret slik at du kan lage dine vær spådommer. Når pekeren av barometeret er over median og fortsetter å gå opp, betyr det at været blir bedre. Hvis det er under median, er trykket lavere. Når det stadig beveger seg nedover, kan du forvente å få regn eller enda en storm. Hvis pekeren beveger seg sakte nedover, er lett regn svært sannsynlig.